跳至主要内容
连结至主页            
分享到Facebook 分享到Blogger 分享到Twitter 列印此页 English 繁體版
跳至主要内容
讨论区

讨论区

讨论区主页

領綜援-單親媽媽

发表人 回应内容
令綜援

发表于: 2019-04-15 15:25:09

想問一下一個領綜援親的單親媽媽(一初生BB)跟年老長者同住公屋。長者兒子將公屋拿去買綠置居,長者沒有領綜援。
長者兒子供樓,是否影響單親媽媽領綜援?
因單親媽媽跟長者關系一般。沒有加單親媽媽做業主,單親媽媽是否可以自己在外租套房?
單親媽媽2

发表于: 2019-04-15 23:31:35

同住就不可,因為係一個住址去申請的,你要帶bb兩個人搬出去住才合資格申請。必須有租屋證明。
大牙

发表于: 2019-04-17 10:06:43

首先你係本地人定新移民?聽你嘅情況唔一定會影響,亦唔洗一定要搬出去先申請到!始終佢哋會覺得就算你唔洗食,你個BB咁細一定要食,唔同情況唔同處理方法,最重要係睇你同佢哋之間嘅關係,係夫妻,姨母姑母,表兄妹,朋友定其他,同埋佢哋嘅經濟各樣,我都係單親媽媽,之前寄人籬下住喺親戚朋友度都申請到,只係要查清楚你哋之間關係,有冇經濟緩助你等等!始終每個人情怳唔同
首页 前一页
 
后一页 尾页

    回到页顶  
覆检日期: 2018 年 8 月 1 日