跳至主要内容
连结至主页            
分享到Facebook 分享到Blogger 分享到Twitter 列印此页 English 繁體版
跳至主要内容
讨论区

讨论区

讨论区主页

回應之後建議不清楚人士發表意見

发表人 回应内容
庇護工場關注組

因為覺得庇護工場 、殘疾人士輔助就業 、職業復康中心培訓學員培訓津貼低過公開就業市場薪酬水平 ,甚至低過香港法定最低工資水平 ,撥款殘疾人士輔助就業 、庇護工場 、職業復康中心培訓津貼基金調整機制應該與香港法定最低工資掛鈎 ,2012年調整到先日薪34元 ,殘疾人士公開就業最低工資工作能力評估機制 ,收取工作能力評估最低工資薪酬 ,我係殘疾人士 ,但我會選擇做香港最低工資工作能力評估,而按能力收取工薪
庇護工場關注組

我回應一個問題 ,唔會結業 ,增加私人企業與合作營運以企業管理模式庇護工場 ,香港政府庫房水浸 ,應該增加撥款庇護工場 、職業復康中心 、殘疾人士輔助就業調整學員培訓津貼基金 ,2012年之後仍然低過公開就業市場香港法定最低工資薪酬調整機制平均水平 ,我睇到2012年殘疾人士輔導就業 、庇護工場 、職業復康中心津貼基金,我未有留意最新庇護工場 、職業復康中心、殘疾人士輔助就業培訓津貼基金津貼培訓 ,我會繼續留意有關問題
庇護工場關注組

應該增加優先東涌或附近地區興建庇護工場 、職業復康中心 、殘疾人士輔助就業中心,增加東涌或附近地區庇護工場 、職業復康中心 、殘疾人士輔助就業中心名額,東涌區非常缺乏殘疾人士輔助就業服務 、職業復康中心 、庇護工場 ,最近廿年冇興建新庇護工場 、職業復康中心 、殘疾人士輔助就業服務中心,冇增加庇護工場 、職業復康中心 、殘疾人士輔助就業服務中心名額,香港普遍大部份唔太積極關注庇護工場 、職業復康中心 、殘疾人士輔助就業培訓學員就業情況問題 ,加上香港政府唔太積極關注庇護工場 、殘疾人士輔助就業服務 、職業復康中心問題 ,我關注到自己殘疾人士就業需要服務 ,殘疾人士學生畢業之後就業支援 ,猶其智障人士家長關注不足 ,香普遍大家部智障人士家長唔太鼓勵公開智障人士公開就業 ,而庇護工場逐漸智障公開就業避難所,令智障人士家長照顧智障人士子女避難所 ,而消磨時間逃避公開就業心理避難所 ,請各位積極智障人士家長關注庇護工場 、職業復康中心 、殘疾人士輔助就業服務
Ling

傷殘津貼小朋友有冇份
庇護工場關注組

香港現時機制未有兒童殘疾人士津貼,你哋可以向立法會提倡兒童殘疾人士津貼,對唔住,我在邊度話題唔係太適合,只係關注庇護工場學員培訓津貼問題,雖然唔合適話題,但係好問題,會別一個貼,再回應你個問題
首页 前一页

后一页 尾页

回到页顶  
覆检日期: 2018 年 8 月 1 日